PASSAGEN / Summertour / Motala / Reportage
 
Vågspel bland Vätterns rödingar
Vi hinner knappt förbi stimmet av småfisk som flimrar på ekolodet innan det rister till i spötoppen. Hugg! Skepparen och tillika fiskeguiden Lars-Eric Andersson räcker mig spöet med orden "den är din" och med hjärtat i halsgropen greppar jag korkhandtaget och börjar drilla fisken. Tankarna far genom huvudet.
Är det en lax? Eller är det äkta Vätternröding? Innan vi tar båten ut på Vätterns öppna vatten berättar Lars-Eric att Vättern har världens grövsta insjölaxar. Rekordet ligger på 20,4 kilo och troligtvis simmar även väldens största rödingar omkring i den djupa sjön.

Vätternrödingen är unik och det är bara en tidsfråga innan rödingrekordet på 8,9 kilo blir slaget av en Vätternfiskare. Kanske sker det till och med idag...

Efter två minuter visar sig fisken vid ytan tjugo meter bakom båten. Jag vevar sakta in den och Lars-Eric står beredd med håven. Det är inte lätt att hålla balansen. Det blåser närmare tio sekundmeter och vågorna går meterhöga. Sjösjukan har legat och lurat i nära en timme och när fisken närmar sig båten åker frukostfrallorna berg och dalbana i halsen. Men jag håller mig. Det duger inte att spy upp sin frukost när man har världens vackraste fisk på kroken.

Beviset för det ligger strax i Lars-Erics håv. Visst är det en röding! Inte så stor som jag trodde, men vi uppskattar i alla fall vikten till två och ett halvt kilo. Den är robust och fet med en svagt rödskimrande strimma över sidan.

Efter att ha landat första fisken lägger Lars-Eric ut draget igen. Han fäster anordningen på ett djuplod så att den går ner till exakt 22 meter igen. Det är viktigt med att man har kontroll på djupet när man trollar lax och röding.

Trolling kan beskrivas som en sofistikerad variant på att ro drag. En motor ersätter årorna och man har upp till tio beten på släp efter båten. På grund av den kraftiga blåsten har Lars-Eric valt att ha ute fem beten idag. Alla beten går på olika djup för att fiska så effektivt som möjligt. Vissa anser att trolling inte är sportfiske men Lars-Eric håller inte med.

- Titta dig runt omkring, säger han och sveper med handen över sjön. Det är ett otroligt stort område att fiska av och bara för att du har ekolod och flera spön betyder det inte att du får fisk.

Trollingfisket efter insjöfisk utvecklades i nordvästra USA. Fisketokiga amerikaner ville åt de fem stora sjöarnas laxfisk och trolling var effektivast. I Sverige har metoden blomstrat under den senare hälften av 90-talet och enligt Lars-Eric finns det nu runt 300 000 utövare. De flesta har laxen som favoritfisk men Lars-Eric vurmar för rödingen.
- Laxen är många gånger lättare att få. Rödingen är mer sparsmakad, den hugger inte på vad som helst, säger han.

De fem spöna är fästa i spöhållare och vi kastar ständiga blickar på spötopparna för att inte missa några hugg. Jag håller framför allt ett öga på det spö som fiskar på 22 meters djup. Det djupast fiskande betet brukar ge hugg först och dessutom har Lars-Eric fäst sin favoritspinnare i änden av fiskelinan, betet som rödingen högg på.

- Jag har ett fem spinnare som jag inte skulle sälja för under 2000 spänn, säger han. Han gör sina spinnare själv och materialkostnaden är troligtvis inte mer än några tior, men de är infiskade, intrimmade och han litar på dem till 100 procent. Lars-Eric har samma förhållande till dem som en präst har till en religiös ikon.
- Skeden är i pärlemor som kommer från en speciell snäcka, säger han.

Han och hans kollegor köper in snäckor från utlandet och karvar ut varje spinnarsked för hand. Det finns ingen plast som kan ersätta skimret från pärlemor menar Lars-Eric. Samtalet avbryts abrupt när Lars-Eric rusar mot spöet med nämnda spinnare. "Åh jävlar, vad är det här för något." Spöet böjer sig som ett vasstrå i storm och fisken drar ut linan från fiskerullen.

Som novis blev jag imponerad av första rödingen, men nu märker jag att Lars-Eric är minst lika upphetsad. Det måste vara något stort. Hans personliga rekord på röding är 5.2 kilo och den här fisken ligger minst i samma storleksklass säger han. En gång tappade han en röding som kunde ha varit världsrekord och det grämer honom fortfarande. Jag ska just fram och greppa håven när Lars-Erics spö plötsligt blir helt rakt. "Den släppte", konstaterar han uppgivet.

Den resterande timmen får vi inga hugg. Vädret blir inte bättre och vi styr mot land. Det trevligaste fisket är när det är stiltje och Vättern ligger spegelblank, enligt Lars-Eric. Det är då han eller hans kunder brukar dra upp de flesta rödingarna. När vi studsar fram över vågorna till hamnen i Vadstena, Lars-Eric Anderssons hemmahamn, ser han fundersam ut.

- Det var inte det att jag inte fick upp fisken, utan att jag aldrig fick reda på vad det var för sort och hur stor den var, säger han.

Själv tänker jag på rödingen som ligger i kylboxen. Den kommer att räcka till en sexpersoners middagsbjudning.

Fakta fiska i Vättern
Vättern har inte bara lax och rödingfiske av internationell klass, gäddfisket i norra delen av sjön sägs vara en av Sveriges vassaste. Sommaren bjuder även på bra harrfiske från båt nedanför Ombergs klippbranter. På vintern kan man fiska lax från land. Det bästa fisket görs dock från båt.

Ola Sandstig      PASSAGEN / Summertour / Motala / Reportage
 
 
 
 
 
Trolling Vättern Vadstena
Fiskecharter 
 
 
 TILLBAKA TILL 
TROLLING VÄTTERN